Prijava

Naslovnica
Postava i optimalno trimanje jedara - Uvod Ispis

Trimanje jedara predstavlja kremu jedriličarskog sporta. Saznajte zašto zatezanje ili popuštanje škota za svega par cm čini razliku između odličnog i lošeg jedrenja. Naučite odlično jedrenje.

"... Nakon svladanih osnovnih znanja o brodu, opremi i manevrima motorom, započinje jedrenje. I ne prođe puno vremena dok se ne pojave pitanja o ispravnom postavljanju jedara i kako povećati brzinu. O tome se vodi računa i kad ste sami na moru, a naročito kad je u blizini više jedrilica. Ne radi se samo o natjecateljskom duhu, već je čovjeku, naprosto ponekad nejasno zašto druge jedrilice idu brže, više uz vjetar i naprosto su bolje? Gdje griješimo? Sigurno će netko kazati da brzina nije važna. Možda i nije, ali kad već imate dignuto jedro i genovu zašto ne jedriti bolje. Uostalom ovo je sport i logično je da se većina jedriličara neprestano trudi da brzina, nagib i komfor budu optimalni. Sve to bez rizika i neprimjerenog povećavanja površina jedara, već recimo popuštanjem 5 centimetara škotine ili promjenom hvatišta klizača škote ili laganim zatezanjem krmenog leta ili... O tome se radi..."

Za nastavak molimo PRIJAVITE SE.

Ažurirano: Petak, 04 Veljača 2011 00:06
 


Powered by Joomla!. Copyright © 2011 Geonaval d.o.o. Sva prava pridržana. Izrada i održavanje MiRiNe d.o.o.. Valid XHTML and CSS.